Следвайте Гласове в ТелеграмИма нагласа в мнозинството и на тази комисия,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИма нагласа в мнозинството и на тази комисия,
Коментари Харесай

В следващите дни ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС ще внесат общ проект за промяна в Конституцията

Следвайте " Гласове " в Телеграм

" Има настройка в болшинството и на тази комисия, и на Народното събрание, в идващите дни да бъде импортиран общ план за изменение и допълнение на Конституцията ". Това съобщи ръководителят на комисията по конституционни въпроси в Народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Комисията се събра през днешния ден и се зае да разиска плана за промени в главния закон на " Продължаваме промяната " - " Демократична България ", който бе показан в неделя.

Трите обединения, които работят по конституционната промяна, ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи оповестиха, че ще изготвят свои планове, само че ще внесат общ. Първи Движение за права и свободи показаха своя - още предходната година. В неделя ПП-ДБ също показаха своя. Формацията на Бойко Борисов към момента не посочила своите текстове.

" Тези хрумвания са част от усилието на на общия ни път да внесем общ законопроект ", сподели някогашната правосъдна министърка от Демократична България Надежда Йорданова.

На съвещанието на комисията дойде някогашните констиуционни съдии Румен Ненков, проф. Пламен Киров и Благовест Пунев и преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова Снимка: Николай Литов

Проектът на ПП-ДБ планува разделянето на Висшия правосъден съвет, като от него прокурорите се отделят в Прокурорски съвет, намаляването на пълномощията на основния прокурор, въвеждане на мандатност на кметовете, както и промяна на националния празник от 3 март на 24 май. Друго предложение е президентът към този момент да не може да назначава свои хора за служебни министри, а тази функционалност да прави постоянното държавно управление в оставка. В тези случаи изборите ще се организират до 1 месец от разпускането на Народно събрание.

" Мислим, че би трябвало да намерим малко по-балансиран вид от това, което вие оферирате. Няколко са - от една страна координиране с партиите, въпреки това гръцкия вид ", разяснява Екатерина Захариева от ГЕРБ. Тя изясни още, че не е реализирано единодушие за мандатността на кметовете. В плана на ПП-ДБ се предлага да имат право да бъдат преизбирани единствено един път.

" Аз няма да встъпвам в основни детайлности на нашия план. Всички мисля, че имаме единодушие, че би трябвало да осъществим стандартите във връзка с съдийския и прокурорския съвет, тъй че съдиите да имат автономия и самостоятелност, а във връзка с наказателното правораздаване прокуратурата да има повече публичен надзор ", сподели някогашната правосъдна министърка, само че прикани да не се изпада в " безспорна липса на отговорност ", когато партиите пишат общия си план.

В неделя ПП-ДБ обясниха, че измененията в инспектората ще бъдат направени от ГЕРБ.

Друго предложение на ГЕРБ е да се вкара непрекъсваемост на работата на Народното събрание.

Правосъдният министър Атанас Славов също пристигна, с цел да се включи в разискването на измененията в конституцията
Снимка: Николай Литов

" Ние от " Възраждане " ще отхвърлим  категорично всички оферти за конституционни промени, импортирани на този стадий от представителите на " сглобката ", съобщи депутатът от " Възраждане " Златан Златанов. Той се съгласи, че главният закон има потребност от промени, само че добави: " Във времето на геополитически турбуленции, при които се трансформират геополитическите полюси в целия свят, е безусловно нездравословно да се вършат внезапни завои ".

Българска социалистическа партия отхвърлиха да разясняват концепциите на ПП-ДБ. Представителят им в комисията Мая Димитрова изясни, че някои от тематиките не са в дневния ред на обществото, само че левицата ще изрази мнението си откакто бъде показан общия законопроект. Движение за права и свободи също не показаха мнение.

Конституцията и плана за промени
Снимка: Николай Литов

Аз съм податлив да приема известно разбъркване в по този начин съществуващите колегии на Висш съдебен съвет, само че не мога да приема, че нормално Народно заседание може да направи обособени Прокурорски съвет и обособен Съдийски съвет, сподели някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков. Според него това няма да дава отговор на условията на Съвета на Европа.

Ние би трябвало да проявим почитание, откакто членуваме в най-старата и най-масовата организация, ние би трябвало да се съобразим със стандартите за самостоятелност на съдиите, разяснява той.

" Ние не отговаряме само на рекомендацията, че в кадровия орган на съдиите най-минималният стандарт е да има еднакъв брой представители на съдии, определени от съдии, и от външни фактори ", сподели Ненков.

Иначе той стартира изявлението си с предизвестието, че " няма да взе участие в нещо, което не му харесва ".

Според него е " нецелесъобразно " да се дава огромно преимущество на съдиите, тъй като съществува заплаха да се сътвори " правосъдна аристокрация на съдиите ".

" Става дума за двама ръководители на съдилищата, пет определени от Народното събрание и седем, определени единствено от съдиите. Те даже не са определени от Народното събрание, а от Висш съдебен съвет двамата ръководители. Това за мен е един рационален метод, всичко останало ще бъде пресилено ", разяснява той. 

Ненков предизвести деликатно да се разиска въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба. За това трите обединения са постигнали единодушие. Тя е застъпена в плана и на ПП-ДБ. Съдията обаче попита дали това няма да трансформира Конституционния съд в пета инстанция след останалите съдилища у нас.

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР